Stilte Beleving

‘Stilte’ wordt hoe langer hoe meer gekoesterd als een kostbaar iets in onze jachtige leefwereld. Als meest groene provincie van Vlaanderen zijn de Limburgse natuurgebieden de meest uitgelezen plekjes om nog tot rust te komen en te genieten van de stilte. Maar helaas: niet alle natuurgebieden komen hiervoor nog in aanmerking. Stilte wordt schaars, schaarser nog dan waardevolle natuur! Hoog tijd dus dat we er iets aan doen.
De bevoegdheden van de provincies in deze materie zijn echter beperkt. Maar samen met de regionale landschappen, enkele gemeenten en het Vlaams gewest wordt momenteel gewerkt aan het bekomen van een kwaliteitslabel inzake stilte van een viertal bieden in Limburg: Gerhagen in Tessenderlo, Kempen~Broek in Bocholt-Bree-Kinrooi, Zwarte Put in Zutendaal-Bilzen-Lanaken en de omgeving van het landgoed Altenbroek in Voeren.
Reeds sedert het jaar 2000 zijn er in Limburg een 20-tal stiltegidsen opgeleid om tijdens wandelingen in de natuur met bijzondere methodieken de deelnemers te laten genieten van de rust en de stilte. In 2003 werden nog een 30-tal bijkomende gidsen hierin gevormd en in 2010 werd de groep nog uitgebreid met 15 gediplomeerden die een aanvullende opleiding kregen over kunstzinnige stilte en verstillen.

Tijdens een stiltewandeling is het niet de bedoeling dat iedereen voortdurend stil is (alhoewel we regelmatig via aangepaste methodieken proberen de stilte te beleven), maar dat men ook kennismaakt met de geluiden die eigen zijn aan de natuur. Met behulp van meditatietechnieken en poëtische teksten, maar ook met diverse toestellen zoals stethoscopen, decibelmeters en bird calls, luisteren de deelnemers naar het ruisen van de wind, het kabbelen van een beekje, het zoemen van een bij en … de sapstroom van een boom. Natuurbeleving op zijn best!
We werken zelfs met een ‘praatstok’, een methodiek die overgewaaid is van de Amerikaanse indianen. Alleen diegene die de magische en mooi versierde stok vast heeft mag spreken! Kwestie van respect te betonen voor elkander en actief te leren luisteren.
De speciaal daartoe opgeleide stiltegidsen beschikken over stiltetassen waarin al de benodigde materialen meegedragen worden. Het zijn handige, zwartgekleurde rugzakjes met diskreet het logo van de stiltecampagne erop gedrukt.
Voor volwassenengroepen en lagere scholen gaan de wandelingen bij voorkeur door in één van de stiltegebieden en het Domein Bokrijk. De kostprijs is 25 euro.
Voor secundaire scholen worden er speciale excursies georganiseerd met veldwerkopdrachten. Ze gaan echter enkel door in Bokrijk en kosten 50 euro per klas. Voor deze prijs gaan wel twee gidsen mee en krijgt ieder leerling een handig werkboekje.
Voor info en telefonische reservatie door groepen slechts één adres:
Provinciaal Natuurcentrum, Het Groene Huis,
Domein Bokrijk te 3600 Genk
Tel: 011 26 54 50, fax: 011 26 54 55 en e-mail: pnc@limburg.be