Korte Cursussen

Grassenwandeling
zaterdag, 3 juni, 2017
Schulen
gratis

Grassen zijn te moeilijk. Dus kijken we maar liever naar andere bloeiende planten. Op deze manier laten we deze prachtig bloeiende planten vaak links liggen. Nochtans zijn er grassen die zeer gemakkelijk te herkennen zijn. Voor de rest is het alleen maar de eerste stap te zetten om kennis te maken met deze groep van planten. Je zal zien er gaat een nieuwe wereld voor je open met prachtige vormen en kleuren. We leren grassen te bekijken en te determineren aan de hand van specifieke eigenschappen in de omgeving van het Schulensbroek.
We maken gebruik van de determinatietabel opgesteld door Hans Vermeulen van Natuurpunt. Er zullen genoeg grassen zijn om deze (beter) te leren kennen. Na deze kennismaking ga je de grassen anders bekijken en zal je in de toekomst niet meer spreken van gras maar van ‘Vossenstaart, Glanshaver, Beemdlangbloem’ en zo meer.

Zaterdag 3 juni 2017 Grassenwandeling Schulen.
Vertrek om 14 u aan de kerk in Schulen
Een loepje meebrengen is noodzakelijk.
Gids Marc Meert
Inschrijven marcmeert10@telenet.be

HOGE VENEN TERUGKOMDAGEN 2017
vrijdag, 20 oktober, 2017 tot zaterdag, 21 oktober, 2017
HOGE VENEN

Vriendenkring van Hoge Venen Natuurgidsen
ORGANISEERT IN SAMENWERKING MET DE WERKGROEP LIMBURGSE NATUURGIDSEN

HOGE VENEN TERUGKOMDAGEN 2017 op vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober

Programma:
Vrijdag 20 oktober van 9u tot 9u30 Onthaal in Berinzenne. Aansluitend een uiteenzetting over het “Life project “ : Restauratie van de hoogvenen in Wallonië en in het bijzonder over het Life project “Ardenne Liégeoise” dat de restauratie beoogt van de hoogvenen en heidegebieden gelegen op de hoogvlakten van Spa-Malchamps en het Plateau des Tailles (Baraque Fraiture). Na de picknick is er een excursie naar de restauraties van Spa-Malchamps.

We overnachten op basis van halfpension in kamers van 4 personen in Dennenheuvel in Bomal. Meer info kan je vinden op http://www.dennenheuvel.be/.

Zaterdag 21 oktober 9u30 gaan we op stap met de verantwoordelijke van het Life project “Helianthème”(“Zonneroosje”), Thiery Ory. Dit project beoogde de restauratie van de half natuurlijke landschappen op de kalkbodems van de Famenne en de Condroz. Het project “Mont les Pins” is daar een goed voorbeeld van en een bezoek waard en ligt rechtover het hotel.
Na de picknick zal Frederic Degraeve, bioloog van Natagora, ons rondleiden en laten kennismaken met de restauratiewerken in de hoogvenen van de hoogvlakte “Plateau des Tailles”.
Afsluiten en afscheid nemen bij een lekkere “La Chouffe” in een plaatselijke kroeg….
--------------------------------------------
Optioneel is er een derde dag: op zondag gaan we op zoek naar de dolmen van Weris met museumbezoek en namiddag maken we een wandeling langs verschillende menhirs en legendarische stenen met geheime krachten.

ALLE info en mogelijkheid tot inschrijven kan je krijgen via een mail naar Miet.Dreezen@telenet.be

Paddenstoelen voor beginners VOLZET
zondag, 3 september, 2017 tot zondag, 1 oktober, 2017
Craenevenne Genk
10 euro
Mossenwandelingen
zaterdag, 18 februari, 2017 tot zaterdag, 11 maart, 2017
Zonhoven - Borgloon
gratis

Zoals elke winter gaan we in de winter op zoek naar mossen. We bekijken de meest algemene soorten die in het veld te determineren zijn. Voor deze wandelingen is een vergrootglas onmisbaar.
- zaterdag 18 februari 2017 De Teut - samenkomst om 14 u parking camping de Holsteenbron
- zaterdag 11 maart 2017 Borgloon - samenkomst om 14 u parking abdij van Coolen Borgloon

Houtzwammenwandeling
zondag, 29 januari, 2017
Kelchterhoef Houthalen
graitis

Winterpaddenstoelen - Houtzwammen
Paddenstoelen zoeken in de winter. Ja het kan. Houtzwammen zijn paddenstoelen die soms jaren oud kunnen worden en dus ook vaak in de winter te vinden zijn. Net zoals bij de mossen worden de houtwammen in de andere perioden vaak over het hoofd gezien. Opvallende soorten zoals de Kopergroenzwam en de Gekraagde aardster krijgen op onze wandelingen al vlugger onze aandacht. Daarom is de winter een uitstekende gelegenheid om ook deze zwammen te leren kennen. Op deze manier kunnen we ook op onze winterwandelingen de kringloop der stoffen mooi illustreren.
Naast dat houtzwammen heel mooi en opvallende kleuren kunnen bezitten, kan je er ook heel wat andere dingen vertellen (zoals het gebruik van de Tondelzwam of de Berkenzwam). Heb je al eens gehoord van de schilderszwam of de Ziekenhuiszwam? Misschien kom je het allemaal te weten op deze vormingsactiviteit.
Al jaren organiseert Mycolim (de Limburgse paddenstoelenwerkgroep) deze wandeling en ook dit jaar in samenwerking met de Limburgse Natuurgidsen.

zondag 29 januari 2016 houtzwammenwandeling in Kelchterhoef. Samenkomst om 14uur op de parking HOEVE JAN Kelchterhoefstraat 3 3530 Houthalen-Helchteren (In samenwerking met de Mycologische werkgroep Limburg) Jos Tuerlinckx 011.35.10.79

Mossenwandeling Kelchterhoef
zaterdag, 14 januari, 2017
Kelchterhoef Houthalen
gratis

Mossenwandelingen
Zoals elke winter gaan we in de winter op zoek naar mossen. We bekijken de meest algemene soorten die in het veld te determineren zijn. Voor deze wandelingen is een vergrootglas onmisbaar.

zaterdag 14 januari 2017 Kelchterhoef - samenkomst om 14 u parking hoeve Jan Kelchterhoef

Inschrijven voor deze wandelingen kan je via de website van de Limburgse Natuurgidsen (www.limburgsenatuurgidsen.be) volg cursussen – korte cursussen – inschrijven voor deze cursus.
Info Marc Meert 0477 61 47 09 marcmeert10@telenet.be

Mossenwandeling
zaterdag, 26 november, 2016
Domein Bokrijk Genk
gratis

Deze excursie gaat door in Bokrijk. Tijdens deze excursie gaat het hoofdzakelijk over mossen en wat een natuurgids er over kan vertellen. We leren de meest voorkomende mossen kennen: zowel deze van het bos, de beekvallei, verstoorde terreinen (parking) en op stenen. Een vergrootglas meebrengen is sterk aangeraden.
Deze excursie gaat door in Bokrijk op zaterdag 26 november 2016: Parking Kasteel (In de buurt van het Koetshuis) Provinciaal domein van Bokrijk van14.00 tot 16.00u.

Binnenles mossen
zaterdag, 12 november, 2016
Bosmuseum Gerhagen Tessenderlo
5 euro

Om onze winterwandelingen over mossen voor te bereiden organiseren we ook een binnenles over mossen.
In deze les wordt de algemene levenswijze en de algemene kenmerken van deze planten bekeken. Dit vormt een goede basis om bij de volgende wandelingen de meest algemene soorten makkelijker te leren kennen. We laten je kennis maken met de determinatiewerken die er in de handel te verkrijgen zijn en we bezorgen jullie wat materiaal om mee aan te slag te gaan.
Handig is om reeds een vergrootglas mee te brengen naar deze les.

Deze les gaat door in het Bosmuseum in Gerhagen (Zavelberg 10 Tessenderlo - Parking natuurpark Gerhagen Heggenbossenweg) op zaterdag 12 november 2016 van 14 tot 17 uur.
Inschrijven voor deze les kan je via de website van de Limburgse Natuurgidsen - deelname in de onkosten €5 (www.limburgsenatuurgidsen.be) volg cursussen – korte cursussen – inschrijven voor deze cursus.
Info Marc Meert 0477 61 47 09 marcmeert10@telenet.be

Kijk op Landbouw en Natuur in Zuid-Limburg
donderdag, 8 september, 2016 tot zaterdag, 15 oktober, 2016
Zuid-Limburg
120 euro

Wil je als natuurgids of natuurliefhebber meer weten over landbouw én landbouwnatuur? Hoe zit het met de regelgeving en hoe is de landbouw in Zuid-Limburg geëvolueerd doorheen de jaren?

Deze cursus, die een aangename afwisseling is van lessen, landbouwbezoeken en excursies, geeft jou een boeiende kijk!

Wanneer?
08/09/2016 van 19u30 tot 15/10/2016 12u30
Afspraakplaats
Pibo Tongeren - Land- en tuinbouwschool
Sint-Truidersteenweg 323, 3700 Tongeren
Begeleider
Wim Cornelis Werkgroep Limburgse Natuurgidsen | wim.cornelis1964@gmail.com | 0478-92 79 66

Nachtvlinders Bocholt
dinsdag, 6 september, 2016 tot zaterdag, 8 oktober, 2016
Bocholt
24 euro workshop - 120 euro nachtvlinderval

Wist je dat er in België zo’n 2500 soorten vlinders voorkomen? Meer dan 95% daarvan zijn nachtvlinders of motten, zoals ze ook wel genoemd worden. Van de grotere, goed herkenbare nachtvlinders komen er in Vlaanderen meer dan 700 soorten voor. Die vormen het onderwerp van deze cursus. Waarom komen motten op licht af? Hoe kan je al die verschillende soorten en families uit elkaar houden? Hoe kan je nachtvlinders bestuderen in je eigen tuin?

Tijdens 2 theorieavonden gaan we dieper in op de leefwijze, herkenning en waarnemingsmethoden van nachtvlinders. Daarna trekken we een avond het veld in om nachtvlinders te zoeken. Een aanrader, niet enkel voor nachtraven!

Wanneer?
06/09/2016 van 19u30 tot 22u30
13/09/2016 van 19u30 tot 22u30
23/09/2016 van 20u00 tot 23u00
Afspraakplaats:
Educatief Centrum voor Natuur en Sterrenkunde
Rondestraat 41, 3950 Bocholt
Begeleider:
Wim Veraghtert, Natuurpunt Studie